Hvorfor har ballet det ry, som det har?

17 marts 2020 anders_lundtang_hansen

Måske er dit første spørgsmål, hvad det egentlig er for et ry, vi vil ind på her?

Er det det med, at der er stor prestige i at danse ballet?
At det kræver en hel del at blive blandt de bedste balletdansere i verden?
Kunne det være det med, at der har været nogle skandaler herhjemme angående ballerverden?

Nej, det er sådan set mere den del med, at man ser det som lidt af en tøse-aktivitet.

Det er bestemt en gammeldags opfattelse, og det her skal på ingen måde handle om kønspolitik, men den opfattelse hænger stadig stålsat ved i flere områder af ikke alene Danmark, men også resten af verden, så det vil vi undersøge, hvordan det kan være.

For det er faktisk en opfattelse, der går lang tilbage i tiden, og det skal ses i lyset af, at dengang var der en skarpere opdeling af segmenterne i landet, end vi ser det i dag.

Dengang talte man om bønder, så var der ellers adelen og de kongelige, og man skulle ikke regne med at stige i klasserne.

Og desto højere op i lagene, man var, desto mere overskud havde man til at slappe af og ikke bare leve for at overleve.

Her havde man dermed tid og råd til at fornøje sig med ballet, så allerede dengang så pøblen på ballet som noget, hvor det var for de finere kredse – som så ned på bønderne.

I dag er disse skel mere eller mindre ophævet, men mange opfatter stadig ballet som noget fint, som ikke er tilgængeligt for folket; og når de ser ballet-segmenter, så ser det mærkeligt ud, fordi de ikke forstår det.

Det er en skam, at man tænker sådan om det, og måske skal man have opbrudt ens opfattelse  ved at besøge en ballet-opførelse, eller man kan tage undervisning i det som her: https://www.balletteatret.dk/ 

Flere Nyheder